Hur fungerar Hövding cykelhjälm:

På denna sida kan du få information och läsa vad som är värt att veta om Hövding 2.0.
Vi har forsökt att besvara alla frågor som man kan ha när man funderar på att köpa, eller redan äger en Hövding cykelairbag.


Airbag tekniken har hittat fram till cyklisterna med den orerhört smarta Hövding 2.0. Men hur fungerar en cykelairbag egentligen?

Det har tagit 7 år att utveckla Hövding airbag, och i tätt samarbete med specialister inom flera områden, och efter otaliga crash-test har Hövdingtillverkat en hjälm som både skyddar panna, tinningar och nacke. Hövding har helt säkert förtjänat det CE godkännande som den har.  

Hövding 2.0 - värt att veta


Hövding 2.0 består av en krage, med inbyggd dator, sensorer, samt gaspatron. Datorn är programerad till att reagera på onormala rörelser, tex. som de rörelser som uppstår vid fall. 

Formen på cykelairbagen slutar i ett v bakpå kragen , nederst i v et sitter datorn och gaspatronen.

Hövding 2.0 har endast utvecklats för stadscykling. Du kan därför inte använda airbagen till mera extrema cykelsporter sådom MTB eller terrängcykling.

Ytterligare information:

1. När du fått din airbag så ska den laddas upp. Med airbagen följer en gul kabel, som har ett USB stick i ena änden. På så sätt kan du ladda upp din Hövding via din pc eller din smartphone laddare. Vi vill göra dig uppmärksam på att det kan uppstå problem med att ladda arbagen om du laddar upp den genom en dator som har Windows 8, samt 8.1.

2. Vid uppladdning kommer du att kunna se små lampor som blinkar. När alla lampor lyser så är den fullladdad och du kan börja använda din Hövding. 

3. Batteriet håller i ca 10 timer, och det tar upp till 3-4 timer att ladda upp hela batteriet.

4. Airbagen väger 635 g utan skal, som är mer än vikten på en vanlig cykelhjälm, men skillnaden är inte något som stör. Inne i airbagen sitter ett litet fäste så att du kan hänga upp kragen på en krok.

5. Det cover som sitter på Hövding när du mottar den, har tillverkats av vattentätt och smutsavvisande material. Om man önskar byta ut sitt cover så är det också möjligt eftersom Hövding tillverkar en rad olika snygga, stilrena och färgrika covers. Du kan se vårt urval här- Hövding covers.

6. Covers kan tvättas vid 40 grader. Följ gärna tvättråden vid tvätt. Ett gott tips är att använda en tvättpåse.

Så tänder man airbagen


I slutet avcykelairbagens dragkedja finner du en rund knapp. Knappen trycker du in i hålet som är monterat på kragen, hålet sitter till höger om dragkedjan. När du har tryckt knappen in i hålet så den sitter fast, så hör du ett ljud från airbagen och den är tänd. 

GÅ ALDRIG runt med din cykelairbag i tänt läge, detta kan utlösa den, och då gäller inte garantin, du ska själv köpa en ny. Om du går runt med den i tänt läge så registerar datorn att detta är onaturliga rörelser, eftersom de inte sker vid cykling. Aktivera kragen när du sitter på din cykel och ska cykla iväg.Vad sker när Hövding aktiveras?


Som nämnts tidigare så sitter det en dator i airbagen som är sammankopplad genom sladdar till de olika sensorer som sitter i kragen. Datorn är också kopplad till en liten gasgenerator som gör det möjligt för airbagen att utlösas. 

Till datorn är det anslutet ett batteri som skal laddas upp.

När sensorerna uppfattar onaturliga snabba rörelser som inte liknar vanlig cykling, så skickar sensorerna en signal till datorn att det sker något oväntat. Datorn aktiverar gaspatronen, och airbagen utlöses, och täcker ditt huvud.

Allt detta sker på få millisekunder, så dairbagen utlöses innan fallet sker.  

Nedan kan du se en video om hur airbagen utlöses:

Vad sker om min cykelairbag har utlösts?


Skulle din airbag mot förväntan utlösas av ett fel, så är du välkommen att skriva till oss, så att vi kan skicka in din cykelairbag till Hövding. Teknikerna kan via airbagens dator se var felet ligger. Datorn lagrar information om dina rörelser och man kan därför se vad som skett när airbagen har utlösts.

Får jag kasta min airbag med vanligt hushållsavfall?


Om airbagen har utlösts eller är sliten så att du inte längre önskar att behålla din airbag, så är det viktigt att du inte kastar den i vanligt hushållsavfall. Om din airbag inte har utlösts så är gaspatronen fortfarande aktiv och kan fortfarande utlösas. Det kan vara farligt när man bränner vanligt hushållsavfall. 

Du skall lämna in den på återvinningscentralen men fört ska du separera delarna i din cykelairbag eftersom de ska kastas på olika platser på återvinningscentralen.

Hövding har en detaljerad guide där du kan läsa om hur du separerar din Hövdinghjälm när den ska slängas.

Guiden hittar du i denna pdf fil - Återvinning Hövding

Källa: http://www.hovding.com/