Hövding – Airbag för cyklister

Vi har alla haft den där iden som vi tror skulle kunna funka, som vi inte har den blekaste aning om hur vi skulle bygga eller skapa, men iden är fortfarande fantastisk.

I fallet med Anna Haupt och Terese Alstin så hade de bara inte iden, utan de förverkligade den också.
Iden att utveckla en ny cykelhjälm kom efter att en lag att alla under 15-års ålder var tvungna att använda cykelhjälm i Sverige kom till.

En debatt startade om det vore en bra ide eller inte att införa en lag som krävde att alla, oavsett ålder, skulle bli tvingade att använda cykelhjälm. Anna och Terese tog på sig ansvaret att försöka utveckla en cykelhjälm som alla skulle kunna tänka sig att använda, oavsett om en framtida cykelhjälms lag kom till eller inte.
Hövding har utvecklats genom 100-tals timmar av forskning kring olyckor som har inträffat och omskapats för att förstå hur människor ska kunna skyddas på bästa sätt. Hjälmen, eller airbagen har också testats genom aktiv användning i hundratals timmar och har patent runt om i världen. Forskningen fortsätter för att förbättra produkten till dess optimala funktion. Du kan läsa mer om hur Hövding fungerar och annan praktisk information här.

Hur fungerar airbag funktionen i Hövding?

Hövding airbag ser ut som en huva fast är skapt av mycket stark nylonväv som kan hålla trots att det skrapas mot marken i mycket hög hastighet eller kraft. Till skillnad från andra cykelhjälmar så skyddar hövding nästan hela huvudet och lämnar bara synfältet öppet.

På grund av mycket forskning finns en stor förståelse om vart mest skydd behövs och det är just i de områden som Hövding skyddar dig som mest. Precis som en airbag i din bil så skyddar Hövding mot flera potentiella smällar innan luften börjar gå ut och airbagen töms.

Med hjälp av timmar och timmar av tester och forskning har en matematisk formel lagts in vilket betyder att airbagen inte utlöser sig själv förutom vid olycka. Om det skulle inträffa att något faller från skyn så reagerar inte Hövding och du har inget skydd, detta är dock otroligt sällsynt.

För att din Hövding ska fungera är det viktigt att du kontrollerar att den är på “on”. För att se till att din Hövding är på så är det viktigt att dragkedjan är fullt uppe. Det finns en On/Off knapp som du trycker på för att starta Hövding, en lampa visar när den är på och du kan dessutom höra ett ljud när den startas.

Det finns också ljusikoner som visar batterinivån på din hövding som då och då behöver laddas. Ladda din Hövding kan du enkelt göra genom en USB till din dator.

En osynlig cykelhjälm som går att involvera till att vara en del av ditt mode

Hövding kommer med ett skal som är vattensäkert i fall det regnar och du kan dessutom byta ut det för att matcha olika kläder. På detta sätt kan du göra så att det ser ut som en del av din outfit och det kommer inte se konstigt ut på något sätt.

Dessutom för alla som oroar sig över sina frisyrer kan du med hjälp av Hövding använda en cykelhjälm samtidigt som du inte behöver oroa dig för att ditt hår ska se dåligt ut när du kommer fram till din slutliga destination.

Det finns en hel mängd olika stilar som går att köpas på Hövdings hemsida. Du kan bokstavligen matcha allt du har i garderoben och med lite kreativitet kan det se ut som du inte använder någon form av skydd utan bara en snygg sjal eller liknande.

Ifall du skulle råka ut för en olycka så är Hövding mycket intresserade av att du skickar in din Hövding till dem för forskning. På detta sätt kan produkten förbättras och fler människoliv räddas varje år.

Hur mycket kostar en Hövding och vad händer om en olycka inträffar, måste en ny Hövding airbag inhandlas?

I Sverige finns det många olika platser där du kan köpa en hövding. För att se en exakt plats som är nära dig finns alla affärer som säljer Hövding listade på Hövdings hemsida. Du kan dessutom köpa Hövding online antingen på Hövdings hemsida eller genom andra online affärer.

Hövding kostar 299 Euro (runt 3000 svenska kronor) och ett nytt skal kostar 59 Euro (runt 600 kronor). I fall det värsta skulle inträffa och du är inblandad i en olycka så kommer du inte att kunna använda samma Hövding igen utan måste inhandla en ny. Många försäkringsbolag betalar dock en del av denna kostnad och det kan vara klokt att kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på exakt hur mycket de skulle betala.

Kritik mot Hövding

I olika tester har det beskrivits att hövding ibland kan utlösas trotts att en olycka aldrig inträffat. Detta kan vara ett problem eftersom att Hövding är ganska dyr och många människor inte har råd att bränna 3000 kronor på en hjälm när den är ett one hit wonder och själva undret inträffar när det inte behövs.

Förutom detta finns inte mycket kritik mot Hövding utan väldigt många är väldigt intresserade av utvecklingen av Hövding och ser fram emot utvecklingen av produkten.

Slutsats

Att kunna cykla omkring med något som skyddar lika bra om inte bättre än en vanlig cykelhjälm, men som samtidigt inte ser ut som någonting annat än en sjal eller krage, och som dessutom skyddar ditt huvud utan att förstöra din frisyr. Låter lite som den perfekta lösningen till att få fler människor att använda cykelhjälmar.

Hjälmen i sig kostar fortfarande mer än vad den normala svensken har råd att betala för en cykelhjälm men det är en otrolig produkt som har ändrat mycket av vad vi ser som en cykelhjälm. Framtiden ser ljus ut för Hövding som har en produkt som inte är lik någon annan.