Cykelhjälmar till barn

Vi har endast säkra och CE-godkända hjälmar i vårt sortiment, så du behöver inte bekymra dig om ditt barns säkerhet när du letar efter en cykelhjälm här. För att hitta rätt storlek skall du mäta barnets huvud.  (se storleksguide och hur man mäter här- Är barnets huvud för stort till barncykelhjälmar? Titta på hjälmar här: Hjälmar till kvinnor eller Hjälmar till män.

Se och läs mer om våra  småbarnshjälmar med grönt spänne här   se och läs mer om våra hjälmar med MIPS här 

Du finner ett stort urval av cykelhjälmar till barn på internet och generellt är de uppdelade i två kategorier: 1. klassiska ”platta” cykelhjälmar och 2. moderna ”runda” cykelhjälmar. Bägge typer får man naturligtvis både till flickor och pojkar, och du kan säkert hitta en som ditt barn (eller dina barn) kommer att tycka om.

Det är viktigt att vi vuxna använder cykelhjälm oavsett om vi cyklar en kort eller en lång tur, men det är ännu viktigare att våra barn använder cykelhjälm, då de dels är mera utsatta i trafiken, dels har sämre möjligheter för att hinna skydda sig i tillfälle av en eventuell olycka. Det är vårt ansvar som föräldrar att våra barn är ordentligt skyddade i trafiken oavsett om de cyklar ensamma eller tillsammans med oss.

Vi rekommenderar alltid att du visar dina barn cykelhjälmen innan du köper en, och helst att du låter dem välja själv. På så sätt kommer barnen att tycka mera om hjälmen och det blir markant lättare att få dem till att vilja ta på hjälmen på morgonen när man har bråttom och är på väg ut genom dörren.

Vilken cykelhjälm ska du välja till dina barn?

När det gäller cykelhjälm till barn så är säkerheten ännu viktigare än när vi talar om cykelhjälmar till vuxna. Våra barn är utsatta i trafiken och därför ska de ha bästa möjliga skydd för huvudet.

Det är också därför det kan vara svårt att välja rätt cykelhjälm till sitt barn. Det kan kännas svårt att hitta rätt cykelhjälm till sitt barn för man vill gärna välja en som är säker, med bra passform som samtidigt har ett utseende som gör att barnet inte har något emot att ha hjälmen på.

Vi rekommenderar att du läser igenom de test som gjorts av cykelhjälmar för barn. När du har funnit några som uppfyller dina krav så kan du låta ditt barn vara med och bestämma färg, mönster och form. Ju mer barnet gillar sin cykelhjälm ju lättare är det att få ditt barn att ta hjälmen på sig när ni ska ut och cykla.  

Barn cyklar ännu tidigare än förr

Svenskarna är ett av de folkslag i värden som cyklar mest, och nästan alla i Sverige har en cykel. Därför tvivlar inte de flesta på att låta barnen manövrera en cykel vid så ung ålder som möjligt. Men när ska man egentligen börja cykelträna? Det är det många delade meningar om, men det är fler och fler som låter de minsta upp till fira år börja med en cykel utan pedaler. Med den lär barnen att balansera på cykel och få en känsla av hur man cyklar.

Springcykel eller Balanscykel som den också heter, är en bra cykel att starta med. De flesta barn älskar att åka på springcykeln. Det betyder också att det inte är en så stor övergång till en riktig cykel som vissa barn kan vara skeptiska mot i början eftersom de känner sig osäkra. Barn som först lärt sig balansera på Springcykel kan ofta direkt övergå till en cykel utan stödhjul.

Det viktigaste rådet när du ska lära ditt barn att cykla är att ge barnet goda vanor från början. På så sätt lär de sig att cykla säkert i trafiken – det ger dem självförtroende och det betyder samtidigt att de får en vana att röra på sig så gott som varje dag. Senare, när ditt barn blivit äldre, ger det också dig och ditt barn en frihet när barnet själv kan cykla till fritidsaktiviteter och besöka vänner, utan att bilen ska startas först.

På senare år har det kommit mer focus på säkerhet när nya trafikanter ska ut i trafiken. För inte så länge sedan var det inte många som tänkte på att barn ska ha cykelhjälm på sig när de cyklar – även åren efter den första cykelträningen och ja, väl egentligen genom resten av deras liv. Därmed börjar också jakten på den perfekta cykelhjälmen,  och det är inte helt lätt eftersom det med tiden kommit många varianter att välja mellan. Men vad är då viktigt när man ska välja en cykelhjälm till sitt barn? Det räcker inte med att det är en snygg hjälm som barnet gillar för att den ser ”cool” ut. Det ska också vara en säker hjälm som lever upp till alla de krav man har om det värsta skulle ske, och det sker en olycka.

CE-märkning är ett krav för ditt barns nya hjälm

Först och främst ska hjälmen vara godkänd, så du har en garanti för att hjälmen kan motstå slag mot huvudet. Du ska leta efter CE-märket som är garantin för att hjälmen har testats efter Europeisk standard för godkända hjälmar för både barn och vuxna. När det är på plats, är det flera viktiga saker som du ska titta efter innan du bestämmer dig för en specifik modell. Hjälmen ska sitta bra på huvudet, så det är viktigt att barnet provar hjälmen i en butik först.

Lägg samtidigt märke till möjligheterna för att ställa in Cykelhjälmen så att den sitter bra och fast på huvudet för om det inte gör det så var den så gott som inget värde! Barnhjälmar är tyvärr ofta påsatta på fel sätt när de blottar pannan och skjuter helt ned i nacken. Den ska faktiskt sitta så den täcker både bakhuvudet, tinningarna och pannan. Lägg märke till om hjälmen sitter vågrätt när man ser den från sidan. Ut över det ska det  maximalt vara två-tre centimeters mellanrum från ögonbrynet till hjälmens framkant i pannan.

Vissa barn och småbarn tycker inte om att cykelhjälmen sitter för hårt. Problemet är att om den sitter för löst så är risken att den faller av om en olycka sker. Hjälmen ska spännas så mycket att den inte rutschar runt på huvudet. Det ska bara finnas plats till två vuxen-fingrar mellan remmen och ditt barns haka. Kom ihåg att med jämna mellanrum titta på hur remmen är inställd/spänd så den inte blivit lös redan efter ett par veckor.

 Nå ja, og så skal du naturligvis huske jævnligt at lægge mærke til, om cykelhjelmen stadig passer til dit barns hoved, for børnene har det jo med at vokse sig større. I øvrigt skal en cykelhjelm altid kasseres og udskiftes, hvis uheldet har været ude, og hjelmen har fået skrammer efter et hårdt stød. Når det er sket, så er der nemlig ikke længere nogen garanti for, at den kan beskytte ligeså godt, hvis det skulle ske en anden gang. 

Så kommer ditt barn igång

När säkerhet är avklarad så är det tid till att starta ditt barns cykelträning. Här följer några goda råd om vad du som förälder kan göra. Börja träningen på en lekplats eller på stigar eller en stängd väg. Du kan t. ex rita en bana med krita, som ditt barn ska cykla i – cykla rakt, svänga, stoppa och så vidare.   

Som vuxen ska du alltid ha tålamod och ge ditt barn god tid till att känna sig säker. Det skall sättas av tid när ni tränar tillsammans. Kom ihåg att övning gör mästaren! Innan barnet cyklar i riktig trafik är det viktigt att det har lärt sig att hålla balansen på cykeln – även när de svänger och bromsar. Barnet ska också ha lärt sig att titta till bägge sidor och bakåt över skuldran utan att cykeln slingrar för mycket. Till sist ska de naturligtvis också ha lärt sig att ge tecken för vänstersväng, högersväng och stopp.

Det är lyckligtvis mycket säkert att cykla i Sverige. Det är ofta god standard på cykelstigarna, och det har gjort att cykling är ett säkert sätt att transportera sig på. Det är tyvärr inte lika ställt överallt, så det är en god idé att öva barnets cykelväg till skolan flera gånger innan första skoldag.

Ju fler goda vanor du har lärt ditt barn,  ju säkrare uppför de sig i trafiken. Även i detta fall är cykelhjälmen en extra säkerhet och trygghet som du kan lita på.

Barn och cykelhjälm – det är två saker som hör samman

Genom de senaste 20 åren har Svenskar på alvar förstått hur viktigt det är att man ska ta cykelhjälmen på sig innan man beger sig ut i trafiken, och det oavsett, om det är i städernas myller, eller på ensliga landsvägar i mindre byar. Men det är trots allt inte alla vuxna som tar på sig hjälmen, även om undersökningar visar att risken för allvarliga huvudskador faller drastiskt när man bär hjälm. Endast hälften av den vuxna cyklande delen av befolkningen bär hjälm när de cyklar.

Lyckligtvis är statistiken bättre bland cyklande barn. Här visar undersökningar att omkring åtta av tio barn kommer ihåg att spänna hakremmen, och ta på sig hjälmen när det ska trampas i cykelpedalerna. Barn älskar att cykla, och det är en mycket god idé att lära dem från början, att man cyklar säkrast med en barncykelhjälm för att skydda huvudet mot alvarliga skador. Men som förälder ska du vara uppmärksam på att även om de flesta barn använder cykelhjälm i tidig ålder, så sjunker siffrorna kraftigt när barnen blivit omkring 12 år. Detta på trots av att det finns riktigt läckra cykelhjälmar till barn från märken som Met och Bell.

Det gäller därför att ge din son eller dotter den goda vanan att bära cykelhjälm innan de nått den åldern. Man skal göra det till den naturligaste sak i världen för dem att ta cykelhjälm på när de ska cykla. Därför är det också extremt viktigt att det är helt rätt cykelhjälm som ditt barn också gillar att ha på. Det kan du läsa mer om i texten här nedan.

Barn, cykelhjälm och så skall den sitta

Barn och cykelhjälmar hör samman, liksom bilar hör samman med säkerhetsbälten. Barn ska ha rätt cykelhjälm, och den ska sitta riktigt. Allt för ofta ser man barn med cykelhjälmen dinglande allt för löst på huvudet, eller den sitter allt för långt ned i nacken, medan hjälmens framsida pekar upp i luften. Därmed är pannan och ansiktet blottat, och om barnet välter, störtar eller råkar ut för en olycka så hjälper cykelhjälmen inte alls, och i stället för hjälmen så är det näsan som slår i marken först! Barn ska bära cykelhjälm på sådant sätt att den sitter helt vertikalt över huvudet, och med cirka en eller två centimeter över ögonbrynen. 

Det säger sig kanske själv att cykelhjälmen ska sitta stramt och fast hela vägen runt barnets huvud. Man ska kunna känna att man drar cykelhjälmen över huvudet annars sitter den inte stramt nog. Det är smart att välja en cykelhjälm med nackjustering så man kan finjustera storleken. Detta är också praktiskt på vintern när barnen har mössa på sig. Med nackjustering kan du få hjälmen till att sitta helt fast och säkert på barnets huvud även om de har mössa på under hjälmen.

Spännet för nackjusteringen ska sitta i mitten av nacken. Hakremmen är det sista man justerar så den sitter rätt. De flesta barn har upplevt att få lite hud i kläm när hakremmen spänns fast, och det är en smärtfylld upplevelse för barnet som kanske inte glömmer detta, och blir ängslig varje gång de ska ta på sig hjälmen framöver. Sätt därför remmen sådan att du kan föra in två fingrar mellan remmen och hakan. Då sitter hjälmen varken för tätt eller löst på barnet – cykelhjälmen sitter då helt korrekt, om remmarna från hakan formar ett Y på varje sida om öronen.

Kom ihåg att cykelhjälmen skal bytas ut om hjälmen har varit utsatt för en kraftig stöt. Då har hjälmen utfyllt sin plikt som skydd för barnets huvud och har inte längre samma verkan och säkerhet.

En cykelhjälm ska naturligvis vara i tip top i förhållande till säkerhet. Därför ska du alltid försäkra dig om att hjälmen har CE-certifikat och därför är märkt med den Europeiska säkerhetsstandarden för en säker hjälm. Utan CE märke kan du inte vara säker på att hjälmen lever upp till de krav som EUs myndigheter har satt för barncykelhjälmar. 

Om du är osäker på om cykelhjälmen är korrekt märkt så fråga i butiken, eller skriv till nätbutiken. Du kan också hitta olika test och beskrivningar om cykelhjälmar på nätet. Det finns massor av test av cykelhjälmar från konsumentverket, eller produktrecensioner gjorda av andra föräldrar som har köpt samma hjälm till sina barn.

De flesta föräldrar vet mycket väl att barnen inte alltid gillar att ta på sig sin cykelhjälm, så det kan vara besvärligt att övertala barnet att ta på sig hjälmen varje gång de ska ut och cykla. Det är därför ett gott råd till alla föräldrar att låta barnen vara med och bestämma vilken cykelhjälm dom helst vill ha.

Oftast är det en fråga om vilket mönster och vilka färger som tilltalar barnen bäst. Lyckligtvis tillverkar de flesta cykelhjälmsproducenter färgstrålande hjälmar med spännande mönster eller illustrationer. Det bör inte vara ett problem att hitta den ”coolaste” eller sötaste hjälmen, som ditt barn faller pladask för. Det finns inga regler för hur färgstrålande cykelhjälmarna kan vara.

Tvärtemot så är det en fördel att köpa en barncykelhjälm som är ett festfyrverkeri av färger. Ju klarare färger, ju bättre kan man se barnet i trafiken på mörka morgnar, och sent om eftermiddagen på hösten och vintern. Det är dessutom en klar fördel om ditt barn får en cykelhjälm med fastmonterade reflexer. Det finns inga begränsningar i förhållande till att göra sig synlig för bilisterna. Några av de mest populära cykelhjälmarna för barn är Nutcase.